Tuesday, March 15, 2016

Lapik aju vs lame maa!?

Internetis on viimasel ajal pead tõstnud "lameda maa" teooria. Kahjuks leiavad mitmed inimesed, et see sarnaneb suuresti lapiku aju vaadetele. Miks kahjuks? Sest on selge, et lameda maa teooria ei pea vett. Sama ei saa öelda lapiku aju puhul! Järgnevat oleme kokku kogunud mitmed näited sellest, kuidas lame maa ei saa olla tõsiseltvõetav teooria, ning samas kuidas taoline väide ei kehti kuidagi lapiku aju puhul. 

• Väidetakse, et kõik pildid maakerast on digitaalne kunst ja väljamõeldis ning näiteks rahvusvahelist kosmosejaama (ISS) ei olegi päriselt taevas olemas. Aga kuidas saab siis olla, et tuhanded ja tuhanded tavainimesed võivad oma koduaia teleskoopidest ISS'i täie rahuga igal ööl jälgida? Aju puhul on muidugi keerulisem, sest meil kellelgi ei ole seadet, millega oma kolju sisse piiluda.

• Lame maa eeldab, et kuu ei peegelda päikesevalgust, vaid kiirgab seda ise. Kuidas saab siis kuu kraatrites olla varje??? Lapiku aju puhul oleme kuulnud väidet, et ajukuvatehnikad näitavad ära, et aju on 3D, sest pealtvaates paistavad ka kõik kurrud ja käärud terve kolju ulatuses. Mida inimesed ei taipa, on see, et piltidel on näha vaid ajuvedeliku lainetused. Treenimata silmale võivad need tunduda kui ajukäärud. Tegelikult on aju lapik ja asetseb selliselt, et ainult külgvaates on kõik struktuurid selgelt näha.

• Kui lameda maa kohal on kuppel, siis kustkohast tulevad meteoriidid, mis maad tabavad, kui väljaspool kuplit ei ole mitte midagi? Lapiku aju puhul on öeldud, et peatraumad erinevatesse piirkondadesse näitavad, et aju on igal pool kolju all. Füüsikast aga teame, et vedelik suudab väga hästi mehhaanilist jõudu edasi anda (mõelge survepesu peale või õlisilindrite peale) - nii kaunduvad ka igasugu löögid ajuvedelikus edasi ja kahjustavad aju, kui löök on väga tugev. Siiski on vedelik ohutum variant kui panna aju otse vastu koljut! Loodus on imeline insener.

• Kui maa on lame, siis miks kõik teised taevakehad on ümarad? Eks ilmselt on maa ikka ka ümar. Aga miks on inimaju lapik, kui teiste loomade omad on ümarad? Tegelikult on kõik toimivad ajud lapikud, kuid näiteks mõne õnnetuse tagajärjel koljust eraldunud aju pääseb välja ajuvedeliku suure rõhu alt ning tava-atmosfääris paisub pisut.

• Kui vaadata merel horisondi poole, siis me ju ei näe maa kumerust. Väga lihtne vastus: me vaatame HORISONDI poole!!! Ainuüksi see fakt juba lükkab kogu kaardimaja ümber. Lapiku aju kuvamisel pealtpoolt (sest aju viil asetseb nö "püsti" kolju keskel) peaks skanneeringutel näha olema mingi heledam triip aju keskel - seda siiski ei paista, sest esiteks on ka aju keskel ajuvedelikku ja teiseks on kõik pildid niikuinii tuunitud.